Reusim Impreuna!
C.A.R.P. "A R M O N I A "
CASA DE AJUTOR RECIPROC A PENSIONARILOR
„ A R M O N I A ”
VĂLENII DE MUNTE – JUDEŢUL PRAHOVA
De peste 55 de ani în slujba PENSIONARILOR
PAGINI DE ISTORIE
ale Asociaţiei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor
„ ARMONIA “ din Vălenii de Munte – Prahova
Vălenii de Munte este atestat documentar din anul 1431 ca Tîrg al Săcuienilor şi vamă, fostă reşedinţă a vechiului judeţ SAAC sau SĂCUIENI, până pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea (1791).
Acest târg, uitat de lume şi de ţară, a fost scos din anonimat în prima jumătate a secolului XX (1907-1940) de activitatea laborioasă a ilustrului istoric şi cărturar Nicolae Iorga, care l-a redat spre cunoştinţă nu numai ţării, dar şi lumii întregi.
Actualmente Vălenii de Munte este localitatea urbană cea mai însemnată din partea de nord-est a judeţului Prahova, este un oraş cu istorie veche şi religioasă, cu prezent dinamic şi înfloritor. Este bine de reţinut că în această urbe, în urmă cu aproape 60 de ani, aici a luat fiinţă CASA DE AJUTOR RECIPROC a PENSIONARILOR Vălenii de Munte.
25 iunie 1956 reprezintă ziua de naştere a Casei din Vălenii de Munte, zi în care un grup de 51 membri pensionari s-au asociat şi au înfiinţat Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.
Din cercetările mele rezultă că nici unul dintre cei 51 membri fondatori nu mai sunt în viaţă,
„ Dumnezeu să-i odihnească în pace ”.
Fără îndoială că înfiinţarea C.A.R.P.-ului din urbea Văleniului în 1956 a constituit pentru întreaga comunitate, un centru de interes pentru majoritatea pensionarilor din zonele văii Teleajenului, Slănicului, Cricovului şi Drajnei.
Pensionarii, pentru că despre ei este vorba, au funcţionat cu noua lor instituţie într-un imobil situat pe strada Tudor Vladimirescu nr. 71, vizavi de actualul Parc Central. Fotografia de mai jos ne arată o clădire mare, cu un etaj, la parter aflându-se birourile propriu-zise şi un mic club al pensionarilor, iar la etaj, camere de oaspeţi, care erau ocupate vara de circa 60 de pensionari veniţi la odihnă în urbea liniştită şi nepoluată a oraşului.
Despre vremurile trecute ale C.A.R.P. Vălenii de Munte stau mărturie documentele originale ale înfiinţării acestei asociaţii, respectiv Procesul Verbal nr. 1 din 25 iunie 1956, când cei 51 semnatari ai acestuia s-au organizat în baza Decretului 204/1951 şi şi-au ales organele de conducere.
Primul preşedinte ales a fost generalul pensionar CONSTANTINESCU IOAN, cu domiciliul în strada Petru Movilă nr. 3, iar din primul Comitet de Conducere au mai făcut parte: ŞTEFĂNESCU FOCA – secretar, str. Tipografiei nr. 8; ROTT CONSTANTIN – casier, str. M. Kogălniceanu nr. 4; iar ca membri: FRATEŞ NECULAI, str. General Cristescu nr.1; DIONISIADE MIHAIL, str. Lascăr Catargiu nr. 9; CIUCĂ ELENA, str. Miron Costin nr.3; SAVU SPIREA, str. Pictor Grigorescu nr. 29; MICU IOAN şi HEROIU NECULAI, ambii fără o adresă anume.
În prima Comisie de verificare au fost aleşi: DOBOŞ CONSTANTIN, pensionar militar din str. Ecaterina Iorga nr.6; GEAMBAŞU T. NICULAI, str. Ecaterina Iorga nr.9 şi ALEXANDRESCU MIHAI, str. Nicolae Bălcescu nr. 12.
Ca măsuri mai importante luate în prima adunare generală, pe lângă alegerea organelor de conducere şi verificare, s-au aprobat ca pentru primele 6 luni de funcţionare a Casei, cotizaţia de 1% prevăzută în Statutul tip, să fie majorată la 2% lunar, din cuantumul pensiei, pentru a se putea crea mai repede un fond de rulment pentru ajutorarea pensionarilor.
De asemenea, în mod facultativ, s-a propus ca pensionarii membri să poată depune cotizaţii cu anticipaţie până la acoperirea cuantumului obligatoriu de două pensii lunare drept fond social propriu.
Un alt document important adoptat în prima adunare generală a fost STATUTUL Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Acest prim statut în mare a cuprins 6 capitole, şi anume:
- Scopul şi sarcinile C.A.R.P.
- Membrii C.A.R.P.
- Structura organizatorică a C.A.R.P.
- Mijloacele materiale ale C.A.R.P.
- Lichidarea Casei şi
- Dispoziţiuni finale.
A fost greu la început, dar dorinţa de a face ceva bun, i-au obligat pe înaintaşii noştri să privească cu mult curaj spre anii care urmau să vină.
Această Casă a unit oamenii şi, cu toate greutăţile timpurilor trecute, conducătorii de atunci nu s-au dat bătuţi, au facilitat pentru pensionari obţinerea primelor împrumuturi rambursabile şi alte ajutoare băneşti nerambursabile. Activitatea C.A.R.P.
Vălenii de Munte s-a desfăşurat potrivit Decretului nr. 204/1951 până la apariţia Legii nr. 13/23 noiembrie 1972 cu aplicabilitate la 01 martie 1973, aceasta reprezentând o reglementare îmbunătăţită a organizării Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor.
Această lege a fost abrogată după 30 de ani ca urmare a apariţiei noii Legi nr. 540/27 septembrie 2002, lege care reglementează caracterul C.A.R.P., înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea acestora care se realizează în baza prevederilor referitoare la asociaţii şi fundaţii din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000.
Prin noua şi actuala Lege aflată în vigoare sunt oarecum mai bine reglementate:
- modul de constituire a Caselor;
- scopul principal şi secundar al Caselor;
- obligaţiile şi drepturile membrilor asociaţi;
- sursele de venituri;
- fondurile ce se pot constitui din venituri;
- atribuţiile organelor de conducere şi control, precum şi unele (cei drept, puţine la număr) facilităţi de care se bucură actualele C.A.R.P.-uri.
Revenind la zilele noastre, este demn de reţinut faptul că, înaintaşii noştri ne-au lăsat o zestre frumoasă, respectiv imobilul din str. Tudor Vladimirescu nr. 7, care s-a dărâmat la cutremurul din 04 martie 1977. Astăzi, cei peste 27.000 de membri au un nou lăcaş, modernizat în anul 2012, aflat la parterul blocului C1, în bdl. Nicolae Iorga nr. 72 .
Până la a relata despre viitorul asociaţiei C.A.R.P. „ Armonia” cu recunoştinţă şi pioşenie, nu-i putem uita pe cei ce au condus destinele acestui lăcaş şi care merită a fi evidenţiaţi.
Din cercetările mele reţinem 6 foşti preşedinţi, 7 cu cel actual, care face acest inventar, şi cu plecăciune îi reamintesc în ordinea ocupării acestei funcţii pe predecesorii mei, care cu regret, aşa cum afirmam în prima pagină, nici unul dintre cei 6 foşti preşedinţi nu mai sunt în viaţă, respectiv:
1. General CONSTANTINESCU IOAN - str. Petru Movilă nr. 3
2. LAZĂR CONSTANTIN - str. Nicolae Bălcescu nr. 90
3. STOICA GHEORGHE - str. Progresului nr. 2
4. DUMITRU ION - str. Berevoieşti nr. 11
5. TĂNASE GHEORGHE - str. B. Delavrancea nr. 4
6. IVAŞCU CONSTANTIN - str. Petre Liciu nr. 10
7. Economist SĂVULESCU CONSTANTIN - din anul 2006 şi în prezent cu domiciliul în bdl. Nicolae Iorga nr. 52A
De-a lungul timpului şi în prezent destinele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a fost condusă şi coordonată în afara celor 7 preşedinţi şi de alţi pensionari şi salariaţi, precum: Antonescu Dumitru, Stâlpeanu Nicolae, Popa Maria Lidia, Iorgoiu Vasilica, Buruiană Elena, David Adriana – director economic, Diaconu Druică, Nistorescu Vasile, Popa Constantin, Stroescu Gheorghe, Dumitrescu Bogdan Florin – director executiv, Lăzărescu Nicoale, Antonescu Decebal, Oprea Ion, foşti cenzori şefi şi actualmente contabil pensionar Istrate Andrei.
Printre cei ce au ocupat funcţii de consilieri şi cenzori nu putem a nu-i aminti şi pe Grigore Mihai, Codreanu Ion, Buruiană Arsenie, Stoica Nicolae, Cârstea Ion, Bassi Petre, Stoica Gheorghe, Tudor Constantin, Nilă Puşkin, Rădulescu Gheorghe, Profirescu Elisabeta, Praf Dumitru şi Cursaru Maria.
Scoatem în evidenţă şi salariaţii Asociaţiei, foşti şi actuali, precum: Niţă Maria, Lupea Lidia, Mateescu Valeriu, Voiculeasa Gheorghe, Niţă Eugenia, Alionte Aurel, Mînzicu Constantin, Frânculescu Ion, Făcăianu Speranţa şi Gheorghe, Barbu Ion şi Maria, Sasu Ion, Morcovescu Gheorghe, Pătraşcu Victor, Burlacu Verginia, Cursaru Gheorghe, Ispas Cornelia - foşti, şi Pătraşcu Nicoleta Maria, Coman Marinel, Loluţă Veronica, Dumitrescu Cătălina Ileana, Ogluz Anişoara, Stoica Mariana, Şerban Angela, Cărămidaru Olguţa Petruţa, Diaconu Elena, Toma Marian şi Vlădescu Ileana – actuali, la care îi mai adăugăm şi pe referenţii casieri – şefi de sucursale în număr de 30.
Anul 2013 s-a materializat prin realizări semnificative în folosul şi pentru membrii asociaţiei, spiritul de echipă unită, atât a conducerii, cât şi a salariaţilor, a făcut posibil următoarele:
- acordarea a 14.355 împrumuturi, media valorică a împrumuturilor acordate situându-se la 2.543 lei;
- acordarea sumei de 808.944 lei drept ajutor deces;
- acordarea de ajutoare nerambursabile, ocazionale, compensatorii, excepţionale şi speciale, unui număr de 1431 membri, suma alocată fiind de 193.601 lei;
- organizarea a 26 de excursii de una până la trei zile, totalizând 61 de zile de pelerinaje la munte şi la mare, pe clisura Dunării, în Ţara Maramureşului, Oaşului şi Bucovinei, două dintre excursii fiind organizate în Bulgaria, la Varna şi Nisipurile de Aur, contribuţia Casei fiind de 55.691 lei;
- organizarea Revelionului Pensionarilor, cu peste 260 de membri, acţiune comună cu C.A.R.P. Mizil, manifestare deosebit de apreciată.
Printre multe alte realizări notabile, de o importanţă majoră, se situează şi darea în folosinţăpentru membrii asociaţi şi salariaţi, a modernului Cabinet Medical, dotat cu aparatură performantă, încadrat cu medic specialist – Popescu Adrian şi asistentă – Diaconu Elena, pe placl generaţiei de vârsta a treia, precum şi sediul nou al sucursalei Slănic – Prahova, cu un miniclub şi o cameră pentru oaspeţi. La toate acestea am mai adăuga darea în folosinţă, în cadrul Centrului Cultural Orăşenesc, a Clubului Seniorilor, cu activitate zilnică, cât şi dotarea a 26 sucursale cu case pentru păstrarea valorilor băneşti în deplină siguranţă.
Preşedinte ec. Constantin SĂVULESCU
